Page 1 of 1

Gilera smt 50cc 2006 EBS050 problems with running

Posted: Sat Jun 15, 2013 9:17 pm
by darrellpope
still having problems with my sons bike , it wont run right and feels like its missing / fuel problem.
bike starts first kick and runs but very ruff like its missing.
story is oil feed failed and cracked the piston , piston as now been changed and bike runs but feels like its missing / fuel problem?
cleaned carb and all jets , drained and cleaned tank , petdock as full flow fuel when on a vacuum after all this still wont work.
changed plug 3 times got new plug cap and shortened ht lead to make sure there was a good connection made no difference.
so still looking at fuel / spark problems?
changed cdi/coil Shiny Red´╗┐ made no difference so took it away and changed the carb for a direct replacement still running the same ? checked the reed block and there is no damage or signs of wear.
so im down to the stator plate took off flywheel examined and found no visual signs of any thing wrong ?
just took the resistance of all cables but not sure what i should be getting maybe some one on here may know ? here is what i have got .
Green - earth -1.112 k ohms
White - earth -1.9 ohms
Red - earth -115.7 ohms
Yellow - earth -2.1 ohms
Yellow - green -1.109 k ohms
Yellow - red -0.115 k ohms
Yellow - white -0.4 ohms
White - red -114.2 ohms
White - yellow -0.5 ohms
White - green -1.108 k ohms
the bike is a gilera smt (derbi senda)50cc and the engine number is a ebs050
hope some one can help me to determine if the stator is faulty ? my views are maybe its ok to start the bike as it kicks first time every time so maybe failing under load or after running for a while ?

Re: Gilera smt 50cc 2006 EBS050 problems with running

Posted: Sun Jun 16, 2013 9:01 am
by Joachim
welcome, but don't suspect to much ;)
Most of the members here did own other gileras than such modern 50ccm ones.
Have you tried to find a workshop manual?
Maybe you can compare your measurements.
On the other hand, running cold without problems and having troubble when warmed up could be a weak HT coil. Have you checked this?

ciao joachim

Re: Gilera smt 50cc 2006 EBS050 problems with running

Posted: Sun Jun 16, 2013 9:12 am
by darrellpope
Yea all ready changes the cdi/coil made no difference

Re: Gilera smt 50cc 2006 EBS050 problems with running

Posted: Sun Jun 16, 2013 9:51 pm
by Joachim
uupsss.... next time i will try to read everything you wrote

;) Joachim