Carburator factory settings

Forum für klassische und neue Gilera-Motorräder
Bulletin Board for classic and new Gilera-Motorcycles

Moderator: Joachim

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Carburator factory settings

Post by linju62 » Thu Apr 10, 2008 7:18 pm

Hi
Can anybody help me .
Need approx start adjustments or good tips for VHSA 32 carburator.
Jets in it 155,60 ,40
Bit trouble with starting.

The bike is SP 01

Thanks in advance.

BTW: Should the mixer screw be pointy or flat on the tip :?:

User avatar
gileraXR1
Gileristi
Posts: 558
Joined: Wed May 31, 2006 2:44 pm
Location: Arona (No) - ITALIA

Re: Carburator factory settings

Post by gileraXR1 » Fri Apr 11, 2008 8:43 am

linju62 wrote:Hi
Can anybody help me .
Need approx start adjustments or good tips for VHSA 32 carburator.
Jets in it 155,60 ,40
Bit trouble with starting.

The bike is SP 01 ....
Hi linju62!

Well...... about stock sizes jets in VHSA 32 original carburetor (for SP 01), I'll tell you in the afternoon! :shock:
Let me see it on workshop manual..... :wink:

Have a nice day! :D

Ciao

Marco
Gilera XR1 125 Blue/W
Gilera XR1 125 Red/W
KTM EXC 450
Garelli Vip3 N
Honda CRM 125

User avatar
gileraXR1
Gileristi
Posts: 558
Joined: Wed May 31, 2006 2:44 pm
Location: Arona (No) - ITALIA

WHSA 32 ES for SP 01

Post by gileraXR1 » Fri Apr 11, 2008 2:50 pm

Hi linju62! :D

Here technical data of carburetor, directly from Gilera SP 01 workshop manual: :P

- fuel N.O.= or > 96 (octane numbers)
- carburetor Dell'Orto WHSA 32 ES
- diameter 32 mm
- maximum jet 145/148
- minimum jet 40
- starter jet 60
- conical pin U20/3rd position
- sprayer 262 ET
- throttle valve 55


Good luck! :wink:

Ciao

Marco
Gilera XR1 125 Blue/W
Gilera XR1 125 Red/W
KTM EXC 450
Garelli Vip3 N
Honda CRM 125

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Post by linju62 » Sun Apr 13, 2008 8:48 am

Hi Marco

Thanks for the tech data.

Got the bike running, but after approx an 1 hour the motor seized again.
Whe it was runing rpm's were 2500-1400 idle.

Carb checked three times , but still after a while motor does not start anymore.
Battery fully regharged before trying, when motor runs charge voltage 14.10Volts. so no problem in there.

Brand new plug B9EG .

Anybody have had similar problems and what was the fault?.

Desperately seeking solution.

BR Jukka

User avatar
carlos
Reisschuessel-Liebhaber
Posts: 41
Joined: Thu Dec 08, 2005 10:55 pm
Location: spain

Post by carlos » Sun Apr 13, 2008 3:47 pm

Coil?

Sometimes they give problems only in hot.

It´s easy change for other and tryed....

RGDS

Carlos
Races is the moust beautiful way to be poor...

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Post by linju62 » Sun Apr 13, 2008 4:23 pm

Hi Carlos

Thanks for the comment.
As soon I get the replacement I'll try that.

BR Jukka

BTW does sombody know if I have to use excactly the same HTcoil what is in it (motoplat) or is there other replacements available?

User avatar
carlos
Reisschuessel-Liebhaber
Posts: 41
Joined: Thu Dec 08, 2005 10:55 pm
Location: spain

Post by carlos » Sun Apr 13, 2008 8:00 pm

NO,normally all ho used an CDI sistem, so practically all....
Races is the moust beautiful way to be poor...

User avatar
Joachim
Gileristi
Posts: 8706
Joined: Tue Dec 31, 2002 9:10 pm
Location: Zweibrücken bzw. Landau/Pfalz
Contact:

Post by Joachim » Sun Apr 13, 2008 10:40 pm

I think (at least Gottfried said this to me) that the 'black box' for the ignition is included in the coil unit (rev limiter, advance and so on)

ciao joachim
Image

User avatar
carlos
Reisschuessel-Liebhaber
Posts: 41
Joined: Thu Dec 08, 2005 10:55 pm
Location: spain

Post by carlos » Mon Apr 14, 2008 9:42 pm

:shock: :shock: :shock:

In my engine, the Black box is separated of coil.....
Races is the moust beautiful way to be poor...

User avatar
Joachim
Gileristi
Posts: 8706
Joined: Tue Dec 31, 2002 9:10 pm
Location: Zweibrücken bzw. Landau/Pfalz
Contact:

Post by Joachim » Mon Apr 14, 2008 10:12 pm

My GFR also has a separated black box. I aslo thought this should be for the ignition.
But it's only for the solenoid of the power valve.
The coil has more wires thaen usual (3?) ;)
One went's down to the pick up, which also is lead to the black box.
So the information from Gottfried seems to be right ;)

ciao joachim
Image

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Post by linju62 » Tue Apr 15, 2008 5:49 am

Hi Joachim

You are right
There is three connection points on the coil.
One for Plug, one with two blue wires in same connector than one where black wire goes.

BR Jukka

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Post by linju62 » Tue Apr 22, 2008 5:59 am

:( Coil replaced but still no life

Spark looks bit weak and it is not so consistent as I think it should be.

Looks like some type of electric fault ?

Is there any method to check the supply voltage to Coil? and what the voltage should be?


BR Jukka
Image

User avatar
hahne
Gileristi
Posts: 2873
Joined: Mon Dec 30, 2002 8:12 am
Location: Aussernzell
Contact:

Post by hahne » Tue Apr 22, 2008 7:13 am

Send picture of coil! Bye Gottfried

User avatar
linju62
Angstbremser
Posts: 14
Joined: Thu Apr 10, 2008 7:09 pm
Location: Finland

Post by linju62 » Tue Apr 22, 2008 7:27 am

Hi Gotfried

Right now I do not have the photo ,in the evening I can take photo but you can find the coil what I mean from Nuova ray (italian manufacturer)web pages with type code NR-C26 electronic ignition.

PDF catalog on web page http://www.nuovaray.com/VINTAGE_ENG.pdf

BR Jukka
Image

User avatar
hahne
Gileristi
Posts: 2873
Joined: Mon Dec 30, 2002 8:12 am
Location: Aussernzell
Contact:

Post by hahne » Tue Apr 22, 2008 7:41 am

By NR-C26 is "black-box" integrated. Bye Gottfried

Post Reply